neděle 20. prosince 2015

Star Wars: Síla se probouzí

Na světě jsou dva typy lidí. Pro jedny jsou Star Wars filmovou kofolou, když je miluješ, není co řešit. Tito lidé většinou považují původní trilogii za základ veškerého filmového kánonu, Phantom Menace za největší životní zklamání a celou prequelovou trilogii a digitální úpravy té staré jako důkaz ztráty Lucasovy příčetnosti. Pro ty ostatní jsou Hvězdné války jen nudnou špatně natočenou vesmírnou pohádkou. Původní trilogie je kvůli zastaralé vizuální stránce nebaví, přijde jim infantilní a nezábavná, zatímco první tři prequelové epizody neberou jako svatokrádežné prznění, ale jako relativně solidní avšak nijak výjimečné akční blockbustery. Nechápou, co se na Star Wars ostatním tak líbí a jak něco takového dokáže způsobit tak mocnou davovou obsesi. Na druhou stranu ti první zase nerozumí tomu, jak může existovat někdo, kdo má rád filmy a nemá rád Star Wars, a jak může někdo nevidět genialitu celého díla. Zkrátka ať patříte do první nebo druhé skupiny, jisté dávce emocí a zakořeněných předsudků se při hodnocení nového dílu nevyhnete.


Pokud jste jedním ze stromtrooperů obřího vojska star-warského fandomu, budete novou epizodu zbožňovat. To, co už mnozí ve svých prvních reakcích psali, je totiž pravda - J. J. Abrams zachránil Star Wars. Tento židovský padesátiletý režisér, který je podepsán pod nejlepším dílem Huntovské série Mission Impossible 3 a pod veleúspěšným rebootem další ikonické vesmírné série Star Trek, ani tentokrát nezaváhal a obří projekt nejočekávanějšího filmu desetiletí dokázal ukočírovat skvěle. Pokud však nevěříte na Sílu a Darth Vader je pro vás jen těžce dýchající astmatik se smyslem pro dramatické přiznání otcovství, tak vás ani nová epizoda na světlou stranu neobrátí, ale pravděpodobně vás bude bavit víc, než jste čekali.

Mě osobně totiž bavila náramně, možná i nejvíc z celých Star Wars, a to i přesto, že nejsem žádný hardcore SW fanda a že k filmové dokonalosti má i sedmá epizoda stále daleko. Síla se probouzí je totiž jednou velkou akční jízdou se skvělou vizuální stránkou, která je zároveň úlitbou původní trilogii, především pak Nové naději. Film je zároveň věrný své blockbusterové tradici a je tak plný atrakcí, čitelných postav a relativně jednoduchého příběhu. Avšak vyčítat Star Wars myšlenkovou jednoduchost by bylo jako kritizovat Bergmanovy filmy za to, že jsou málo akční. Star Wars jsou prostě takovým typem filmu - filmem pro potěšení, jehož masovost a přístupnost ovlivnila popkulturu stejným způsobem jako filmy slavných režisérů-filozofů ovlivnily kulturu vyšší.


I přesto bych ale k probouzející se síle nějaké výtky měl. Tou největší je to, že ačkoliv má film s asi čtyřicetiletým odstupem navazovat na Návrat Jediho, tak spíše než jako plnohodnotné pokračování působí dojmem rebootu. Pokud by se film držel různých drobných odkazů, tak s tím nemám problém, ale film si půjčuje od svých předchůdců téměř vše - od výběru lokací, přes nosná témata, až po celou příběhovou kostru a ve výsledku tak působí jako Nová naděje v novém jediském hábitu. Další problém, který jsem s filmem měl a který je však spíš subjektivnějšího rázu, je, že mi příliš nesedl casting. Chápu potřebu nových neokoukaných tváří, ale nikdo z nich mě ve své roli příliš neoslnil. Chemie mezi dvěma hlavními postavami vůbec nefunguje a výběr dvou hlavních padouchů byl pro mě vyloženým zklamáním. Naštěstí to zachraňuje stará garda Harrison Ford a Carrie Fisher a to, že otravný C3PO, kterého nesnáším snad ještě víc než proklínaného Jar-Jara, se filmem jenom mihne.

Vizuální stránka filmu je ale tak propracovaná a veškerá akce tak dobře udělaná, že všechny tyhle námitky přebije. Výběr krásných lokací, větší využití praktických efektů, masek a animatroniky před čistým CGI, to vše ukazuje na to, jak moc se filmaři s každým detailem mazlili. Takže za mě určitě palec nahoru. Ať nás všechny provází Síla při dvouletém čekání na další díl.

Douťasovo doporučení:
Pokud vaše vnitřní dítě ještě dýchá, udělejte mu radost a vezměte ho do kina. 

7/10



Žádné komentáře:

Okomentovat