pátek 1. května 2015

Avengers: Age of Ultron

Moc dobře si pamatuji, jak jsem před třemi lety, když šli do kin první Avengers, bojkotoval většinu komiksových filmů (samozřejmě s výjimkou Nolanových batmanů). Přišli mi hloupé, nezáživné, prvoplánově akční, s dějem jak přes kopírák. V tu dobu tak nějak začínalo moje filmové období, měl jsem plnou hlavu klasik, doma jsem sjížděl Kubricka, Bergmana, Hitchcocka, Felliniho a připadal jsem si lepší než všichni ostatní. Tuhle filmovou pubertu mám už naštěstí za sebou, takže si nemusím na nic hrát a můžu vám s čistým svědomím říct, že Avengers: Age of Ultron je dokonalej akční mega-nářez, čistá popcornová zábava, kterou nemá smysl vidět jinde než na pořádně velkém plátně.


Vždycky mě udivuje, jak velkou popularitu u nás komiksové filmy mají, když tu téměř neexistuje subkultura komiksových nerdů. Ani já jsem nikdy nečetl žádný komiks (ať už od Marvela nebo od DC) a všechno, co o těchto komiksových univerzech vím, mám z jednotlivých filmů (a z The Big Bang Theory :-). Jednotlivé marvelovské filmy se přitom čím dál více propojují, takže jsem rád, že jsem nepodcenil přípravu a  že jsem před Avengers: Age of Ultron zkouknul oba Kapitány Ameriky, kteří mi ještě chyběli, a dal si opáčko prvních Avengers. 

Děj není třeba moc představovat. Jako ve všech superhrdinských filmech se na scéně objeví megalomanský superpadouch, který chce zničit svět a kterého musejí hrdinové zastavit. Ale o děj nebo zápletku tu až tak moc nejde, v komiksových filmech jsou vždycky mnohem důležitější postavy. A Whedonovi a jeho týmu se zde povedlo dát všem dostatečný spotlight a dozvíme se i něco víc o sidekick charakterech Hawkeyeovi a Black Widow, kteří doteď v marvelovských filmech nedostali příliš prostoru. Disney, který vlastní Marvel, samozřejmě myslí i na budoucnost, a aby nás Hulk, Iron Man, Captain America a Thor jednoho dne neomrzeli, tak zde představuje několik nových superhrdinů. Nebudu dál spoilovat jakých, jen trošku navnadím tím, že dva z nich jsou původně z X-Menovské série. Ve filmu to ale není otevřeně přiznáno, protože (jak mě poučil můj komiksový guru) filmová práva k X-Menům momentálně vlastní 20th Century Fox.

Akční scény jsou tradičně velkolepé a extrémně zábavné, místy až připomínající podobné demolition porno jako Muž z oceli (úplným vrcholem je scéna, kde se Iron Man snaží zkrotit Hulka). Z akčních scén a z kvality CGI je vidět, že Disney na filmu opravdu nešetřil (odhadovaný budget na IMDb je 250 milionů dolarů). Film se přitom nebere nijak vážně, je zde spoustu výborných sebeshazovačných scén a hlášek, hrdinové jsou správně sarkastičtí a namyšlení, což ve výsledku působí příjemně odlehčeným dojmem. 

Ale samozřejmě film má i svou dávku patosu a těžkopádných obligátních dialogů o ochraně svobody a o potřebě táhnout za jeden provaz, pracovat jako tým. Padouchovi sice taky nechybí správná porce sarkasmu, ale neuškodilu by mu více prostoru a více charismatu. Navíc je zde několik scén, kterými si Marvel připravuje půdu na příští filmy (Thor v jezírku) a které v kontextu jednoho filmu působí nadbytečně a zmatečně. Ale i přes tyto drobné nedostatky jsou Avengers: Age of Ultron (spolu s Kingsmanem) to nejzábavnější, co jsem zatím letos v kině viděl.

Douťasovo doporučení:
Film pro každého, kdo má rád akční filmovou zábavu. Nestahujte a jděte do kina!       

8/10

1 komentář:

  1. Díky za recenzi. Musím se přiznat, že co se filmů od Marvelu týče, tak jsem úplný neznalec. Mám teď ale dost volného času, tak bych je rát shlédl všechny za sebou. Dokonce jsem narazil i na tuto stránku kde popisují v jakém pořadí je to nejlepší, což se mi celkem hodí.

    OdpovědětVymazat