úterý 19. května 2015

Mad Max: Fury Road

Nejdřív jsem chtěl napsat normální recenzi, ale po několika marných pokusech jsem to vzdal. O novém Mad Maxovi prostě nejde psát normálně, analyticky, spisovnou češtinou. Proč? Protože to je kurevsky hustej akční mega nářez! V životě bych neřekl, že mě bude takhle královsky bavit dvě hodiny čumět na dvě party dementů, který se honěj po poušti v autech. Ale to, co z toho děda Miller dokázal vytřískat, to je jak z jinýho světa.



A akce je to skutečně krutopřísná! Originální, napínavá, skvěle a přehledně natočená, s minimem CGI (podle IMDb bylo 80% triků děláno bez něj), nádherně komponovaná a nastříhaná, a na to, jak je celej Mad Maxův svět nemilosrdně šílenej, tak si vystačí i s minimem krve a goru. Příběh a dialogy jsou jenom nástavbou, která udává týhle zběsilý jízdě směr. Kdo potřebuje příběh s překvapivými zvraty, když vám nad jedoucím tahačem skáčou terénní motorky házející granáty? Kdo potřebuje propracovaný charaktery postav a složitou pavučinu vztahů, když máte týpka zavěšenýho na řetězech před autem připomínající pojízdnou rockovou stage, kterej hraje na elektrickou kytaru, ze který šlehaj plameny? Na oduševnělý dialogy neni čas, když po vás hážou gránatový oštěpy, pálej po vás plamenometem, najížděj do vás buldozerem, nebo se vás týpci v latexových maskách snaží rozřezat motorovou pilou. Akce je tak pohlcující, že když vám film nabídne chvilku oddychu, tak si sotva stihnete utřít sliny a vrátit hladinu adrenalinu na normální úroveň, než to do vás děda Miller začne znova pálit.

Maxův vizuál je dokonale opojnej. Přes barevnou saturaci obrazu, kostýmy, masky, rekvizity, výpravu, všechno je ve svý bizarnosti dotažený do naprostý dokonalosti. Vrcholem všeho jsou samozřejmě všechny čtyř-a-více-kolové kreace, kterých tým mechaniků a designéru sestrojil plně funkčních 88 a přes 70 dalších polofunkčních. Film nejprve vznikal bez psaného scénáře jen pomocí kresleného storyboardu, který měl 3500 panelů!

Hlavním hybatelem chudého děje není Max (Tom Hardy), který se po většinu filmu snaží jen přežít, ale Furiosa (Charlize Theron), která se snaží utéct zpět do své domoviny a přitom vysvobodit dívky z tyranova harému. Ačkoliv se dočkáme plno „fan service“ záběrů na spoře oděný kočičky, tak vyznění filmu je silně a okatě feministické. Taky tomu nevěříte, že feministický akční pouštní post-apo může bejt tak dobrý? Je.

Douťasovo doporučení:
Nechte mozek doma a vyražte do kina!    


9/10



1 komentář: