pondělí 30. listopadu 2015

Prosinec v kinech

V prosinci nás krom každoroční bohaté nadílky filmového odpadu v podobě laciných animovaných filmů a sentimentálních romantických komedií, čeká jedna velká filmová událost (samozřejmě Star Wars) a možná jeden dobrý film, Spielbergův Most špionů. Opravdové goodies jako očekávaný Revenant nebo nový Tarantino přijdou do kin až v lednu.     



Můj program - filmy pro každého
Most špionů
(3. 12.)
Historické drama ze studené války od samotného Stevena Spielberga, který ve své osobě a ve svém díle ztělesňuje vše, co na Hollywoodu milujeme a nenávidíme. Spielberg dal znovu dohromady svůj tým (Tom Hanks, kameraman Janusz Kaminski, hudba Thomas Newman), do kterého překvapivě přibral bratry Coenovi, kteří se podíleli na scénáři. Což samo o sobě zní jako božská kombinace, která se navíc dle ohlasů z USA celá povedla na výbornou.

Malý princ
(3. 12.)
Animované zpracování slavné dětské knížky je sice francouzské produkce, ale pod taktovkou amerického režiséra Marka Osborna, autora povedené Kung Fu pandy, a s hlasy známých hollywoodských herců jako Jeff Bridges, James Franco, Marion Cotillard nebo Benicio del Toro. Na hudbě se navíc podílel Hans Zimmer a ani animace nevypadá špatně jako u většiny ostatních animovaných evropských produkcí. Pokud to budou někde dávat bez dabingu, tak na to rád zajdu.

Star Wars: Síla se probouzí
(17. 12.)
Ano, vlhké sny světového nerdstva se konečně splnily! Je tu další opulentní pokračování Hvězdných válek, jehož kasovní úspěch byl předurčen hvězdami. Disneyho bezedný zlatý důl se otevírá.




Můj program - filmy pro odvážné
Perleťový knoflík
(3. 12.)
Poetický dokument o krvavé historii Chile. Jeden z těch filmů, který se nejspíš dočká jen pár projekcí, než z kin úplně zmizí.

Pokoj
(10. 12.)
Odložená premiéra irského dramatu z minulého měsíce. Viz listopadový přehled premiér.

Od Caligariho k Hitlerovi
(10. 12.)
Cinefilský dokument o Výmarské republice a důležitém období německého expresionismu, které nám dalo takové filmové skvosty jako Metropolis, Nosferatu, nebo M.

Zbrusu Nový zákon
(24. 12.)
Lucembursko-francouzsko-belgická komedie, která slavila úspěch na letošním festivalu v Karlových Varech. Námětem podobné oblíbené americké komedii Božský Bruce s Jimem Carrey, ale svoji potřeštěnou poetikou spíše přípomíná bláznivou Pěnu dní.



Filmy, které vidět nemusím
V srdci moře
(3. 12.)
Další filmová adaptace Melvillovy Bílé velryby, tentokrát jako akční trhák s Chrisem Hemsworthem. Režie se ujal zkušený Ron Howard, který má na svém kontě vedle dobrých zářezů jako Apollo 13, Čistá duše či Rivalové i spoustu zcela průměrných filmů, takže těžko říct, jak tohle dopadne. Z traileru to působí jako jedno velké CGI porno, kde digitální velryba digitálně ničí digitální lodě. Ještě to úplně nezavrhuji, ale pokud na to nebudou nějak výjimečně nadšené ohlasy, tak tohle milerád vynechám.

Tři vzpomínky
(3. 12.)
Francouzské romantické drama o jednom složitém dospívání. Filmově určitě půjde o vydařenou záležitost - Arnaud Desplechin je uznávaný režisér, Mathieu Amalric jeden z nejlepších francouzských herců a představitelé dvou hlavních rolí Quentin Dolmaire a Lou Roy-Lecollinet si dle ohlasů z Cannes vystřihli parádní herecký debut. Jen mi přijde, že o lásce filozofujících Francouzů jsem v poslední době viděl až dost.

Češi proti Čechům
(3. 12.)
Dokument mapující vyhrocenou situaci spojenou s protiromskými pochody a demonstracemi, jejichž vlna proběhla před necelými dvěma lety Duchcovem, Ústím a Ostravou. Už z názvu je poznat, že autor své názorové východisko nijak nezakrývá a že čeští neonacisté a k jejich demonstracím se přidavší "slušní" Češi si tento svůj obrázek za rámeček určitě nedají. Téma sice aktuální a zajímavé, ale film by mělo cenu vidět v kině jen při nějakém festivalu, kdyby po něm následovala diskuse. Takhle si ho stačí za pár měsíců pustit v telce.

Láska z Khon Kaen
(17. 12.)
Další z filmů světově uznávaného thajského uspavače hadů jazykolomného jména Apichatponga Weerasethakula. Jen trailer mě dvakrát skoro uspal, takže pokud nejste trénovaný buddhista, tak bez termosky plné silného kafe nemáte šanci film přežít.

Perfektní den
(31. 12.)
Benicio del Toro a Olgy Kurylenko by sice mohli někoho nalákat, ale tahle dramadie o skupince humantiárních pracovníků od relativně neznámého španělského režiséra mi nic moc neříká.



Vánoční filmový odpad
Vánoční kameňák
(3. 12.)
Jestli doteď v mé představě filmového pekla hrály hlavní roli bollywoodské muzikály a vánoční romantické komedie, tak teď moje noční můra dostala další dimenzi. Satan Troška mi přitápí pod kotlem dalším nekonečným pokračováním destilované debility, které se ve svém záchvatu obzvlášť sadistické inspirace rozhodl zabalit do sentimentálně vydojeného vánočního tématu. Jediný prosincový film, který bude co do návštěvnosti ohrožovat Star Wars.

Trable o vánocích
(10. 12.)
Bez americké vánoční romantické komedie by to nebyly Vánoce. Stejně jako bez Popelky.

Sněhová královna 2
(10. 12.)
Vánoční zoufalství kinařů po sezónním programu je zavedlo až tak hluboko, že nasadili druhé pokračování ruské animované pohádky, jejíž první díl nikdo nikdy neviděl.  

Krampus: Táhni k čertu
(10. 12.)
Letos se člověk Vánocům v kině prostě nevyhne. Ani pokud jste fanda hororů.

Milenci těch druhých
(17. 12.)
Vznešený překlad přisprostlé americké komedie o sexu, která se v originále jmenuje lakonicky Sleeping With Other People.

Padesátka
(24. 12.)
Běžkařská horalská komedie a režijní debut Vojtěcha Kotka, která skoro ve všem připomíná starší Snowboarďáky. Dvě debilní české komedie v jeden měsíc, to se může stát jedině o Vánocích.

Králové hor
(24. 12.)
Rakouská "pohádka" s Jeanem Renem o chlapci, který vychovává opuštěné mládě orla. Rodinný film bez vánoční tématiky se v prosinci sice jen tak nevidí, ale ani tak to není moc velké zlepšení.

Žabák Ribit
(24. 12.)
Proč? Proč z tisíců filmů, co se na světě točí, k nám do kin musí přijít malajsijský animovaný film o pralesní žábě? Proč?!

Kyky Ryky a pár vajec
(31. 12.)
Mexický animovaný film o zakrslém kuřeti. Viz předešlý komentář.

Už teď mi chybíš 
(31. 12.)
Romantická komedie od režisérsky Stmívání s Drew Barrymore? No, thank you.

Bod zlomu
(31. 12.)
Po Total Recallu další potvrzení trendu, že po dvaceti letech je třeba přiměřeně dobrý film pohřbít debilním remakem.
   

1 komentář: