čtvrtek 21. ledna 2016

Creed

Nostalgické vlny oprašování starých franšíz se po Šíleném Maxovi, Jurském parku a Hvězdných válkách dočkala i legendární série o filadelfském boxerovi Rockym Balboovi. Na rozdíl od Harrisona Forda, kterému stačilo sem tam stařecky popoběhnout a vystřelit z blasteru, se Sylvester ve svých 69 letech na boxování už moc necítí. Hlavní roli tak přenechal nabušenému Michaelu B. Jordanovi, režii a dohled nad scénářem nadějnému mladému Ryanu Cooglerovi a sám si stoupnul do rohu ringu, odkud může bez přílišné námahy předávat zkušenosti a životní moudra svému svěřenci.


Adonis Creed, nemanželský syn slavného Apolla Creeda, se vzdá pohodlného života v LA a vydá se do studené zaprášené Filadelfie najít Rockyho, aby se pod jeho vedením mohl potatit a stát se slavným boxerem. Po prvním vyhraném větším zápase se provalí jeho hvězdný původ, což spolu s faktem, že ho trénuje do světa boxu se navrátivší Balboa, vygeneruje dostatečný mediální buzz, který způsobí, že dalším Creedovým vyzyvatelem není nikdo jiný než úřadující světový šampión, který si chce naposledy zaboxovat, než půjde sedět do lochu. Nic extra originálního, ale kdo by čekal od sedmého pokračování nějakou originalitu? Po sedmé epizodě Star Wars a čtvrtém Jurském parku víme, že divák nic originálního nebo novátorského ve svých oblíbených filmových franšízách neočekává ani nechce, takže po téhle stránce je Creedovi těžké něco vyčítat.


Sylvester Stallone zestárnul relativně dobře a role vyžilého ale spokojeného boxera, který si na stáří otevřel vlastní restauraci, mu vychází mnohem líp, než snaha oživovat starého neprůstřelného Ramba v Expendables. Ale vlna ocenění (oscarová nominace, Zlatý glób) a s tím spojená exaltace jeho výkonu mi přijde trošku přehnaná. Jakoby se všichni zbláznili jen z toho, že Stallone dokáže zahrát nějakou trochu charakterní roli a že dokáže souvisle říct víc než dvě věty. Stejně tak je přehnaný nářek amerických médií nad tím, že hollywoodský apartheid nezajistil oscarovým nominacím dostatečnou biodiverzitu a že nominaci nezískal Michael B. Jordan ani Ryan Coogler. Jordanův výkon byl solidní, ale nijak vynikající (stejně tak by mohl brečet Jake Gyllenhall, který předvedl v boxerském filmu Southpaw o třídu lepší výkon a nominaci taky nedostal), stejně jako Cooglerova režie, která se příliš snaží držet Rockyho kánonu. Pokud by film ještě za něco nominaci zasloužil, tak je to kamera, i kdyby jen za skvěle natočený první zápas, kdy kamera v jednom dlouhém záběru krouží mezi zápasníky, střídá perspektivy, přičemž akci vůbec neubírá na přehlednosti, takže si ve výsledku připadáte, jako byste byli v ringu taky. Škoda, že filmaři tenhle kumšt nezopakovali i ve finálním zápase, který je už natočen zcela konvenčně a předvídatelně.

Douťasovo doporučení:
Pokud máte rádi Rockyho, nebo obecně sportovní filmy, tak se vám Creed bude líbit. Filmařsky je to zvládnuté solidně, místy až překvapivě dobře, ale mě osobně tyhle kvality nevyvážily předvídatelný příběh a recyklované žánrové schéma. 

6/10

Žádné komentáře:

Okomentovat