čtvrtek 30. července 2015

Ant-Man

Moje první myšlenka po shlédnutí Ant-Mana byla, že jestli Disney dokáže na takovémhle stupidním námětu vydělat, tak už nám může prodat úplně cokoliv. Vůbec bych se nedivil, kdyby Disney koupil práva na krtečka a vidělal miliony na novém superhrdinovi Mole-Manovi, kterému speciální schopnosti propůjčují jeho magické modré kalhotky.

Zatímco většina ikonických hrdinů marvelovského světa nám byli povědomí i před tím, než si na nich Disney začal mastit kapsy, tak o Ant-Manovi u nás moc lidí nejspíš vůbec neslyšelo. Se svoji pseudo-superschopností zmenšovat se a ovládat mravence se není co divit, že až doteď zůstával ve stínu svých svalnatějších parťáků. Jak si Disney ozkoušel u prvních a druhých Avengerů a Strážců Galaxie, lidé se v kině chtějí primárně bavit. Tak proč jim to nedopřát a nenatočit čistokrevnou marvelovskou komedii?


Vědec Hank Pym (Michael Douglas) v minulosti vynalezl sloučeninu, která v kombinaci se speciálním oblekem umožňuje člověku zmenšovat se. Brzy si však uvědomil snadnou zneužitelnost svého objevu a proto odešel z firmy, kterou vybudoval, a odnesl si z ní i své tajemství. Jeho protégé a nástupce Darren Cross (Corey Stoll, známý ze seriálu House of Cards) se léta snaží jeho výzkum zreplikovat a najít pro něj vojenské využití. Hank už je starší pán a potřebuje tak najít někoho, kdo by si místo něj oblékl jeho mravenčí oblek, infiltroval Crossovu firmu a zničil (nejlépe s celou budovou) tento nový prototyp zmenšovacího obleku. Za svého nástupce si vybere bývalého zločince Scotta Langa (Paul Rudd, komediální herec známý především ze sitcomu Přátelé), kterého spolu s jeho partičkou extrémně tupých kamarádů nechá jeho oblek na zkoušku ukrást ze svého vlastního sejfu, aby se na vlastní oči přesvědčil o Langových lupičských schopnostech.

Samozřejmě, ledajaký lupič se nemůže stát superhrdinou. To by přece nebylo výchovné. A tak je nám pro jistotu neustále omíláno, že Scott není zlý zloděj, který by přepadával lidi, ale jen lupič, který vykrádá byty zkorumpovaných zbohatlíků a luxuje účty zlým korporacím. Navíc se po pobytu ve vězení chtěl napravit, společnost mu však nedala šanci, a tak musel vzít jednu poslední fušku, aby mohl zaplatit alimenty své bývalé ženě a znovu se vidět se svoji malou dcerkou. Od dob Robina Hooda tu zkrátka nebyl více pomilováníhodný lupič než Scott Lang.  

Ok, věděl jsem do čeho jdu. Neočekával jsem nic seriózního, žádnou kulervoucí akci ani CGI demolition porno, spíš jsem se těšil na nějakou odlehčenější srandu a aspoň trochu zajímavé nové charaktery. Většina recenzí bylo pozitivních, většina hodnocení příznivých. Takže jsem opravdu nečekal, že se z Ant-Mana vyklube jedna z nejhroších marvelovek vůbec. Humor, na kterém by měl celý film stát, je totiž z velké části těžkotonážně stupidní. To, že se sami hrdinové neberou příliš vážně, je sice jedním z marvelovských trademarků, ale Ant-Man jde v tomhle tak daleko, že se stává jen lacinou předraženou parodií. Paul Rudd a Michael Douglas sice zachraňují, co se dá, ale proti hloupému námětu, tradičně nezajímavému padouchovi, hejnu ošklivých CGI mravenců a všeubíjející debilitě některých vedlejších postav nemají šanci.


Abych byl spravedlivý, tak musím uznat, že pár dobrých hlášek a několik vtipných scén by se v Ant-Manovi našlo. Například střídání perspektivy ve finálním souboji, kdy akční záběry, kde oba zmenšení protivníci bojují na život a na smrt, jsou střídány prostřihy z normálního lidského pohledu, kdy epický souboj superhrdiny a superpadoucha nevypadá o nic záživněji než páření much.

Ant-Man by se dal jakožto ojedinělý marvelovský úlet ještě zkousnout, ale bohužel se obávám, že o tomto malém otravném (super)hrdinovi neslyšíme naposled.

Douťasovo doporučení:
Film pro ty, kterým nevadí jednoduchý a neškodný humor amerických přihlouplých komedií a kteří jsou v zajetí marvelovské franšízy.


4/10 


Žádné komentáře:

Okomentovat