pátek 10. července 2015

Jurský svět

Jurský svět úspěšně zabrnkal na nostalgickou dinosauří strunu a díky dobré marketingové a distribuční strategii se stal komerčním překvapením roku (za první tři dny promítání utržil po celém světě 512 milionů dolarů, nejvíc v historii). Po dvaceti dvou letech od uvedení prvního dílu dorostla tehdejší generace dětí a teenagerů do tatíkovských let, kdy s radostí sáhnou do peněženky, aby svým ratolestem ukázali, proč v mládí nesbírali figurky superhrdinů ale dinosaurů. A když už jdeme do kina na dinosaury, tak jak jinak než ve 3D! Právě dražší 3D (a 3D IMAX) projekce přinesly v USA téměř polovinu tržeb. Není se co divit, že čím dál dražší filmy potřebují 3D, aby se jejich gigantické náklady vůbec zaplatily (jediný Don Quijote, který se tomuhle trendu úspěšně vzpírá, je důmyslný rytíř Nolan). Přestože se osobně řadím mezi odpůrce této technologie, která kazí barvy filmu, akční scény dělá nepřehlednější a celkově nutí filmaře točit filmy víc na efekt, než na poctivé vyprávění s plnohodnotnými postavami, tak tuhle ekonomickou realitu chápu. A hlavně IMAX je IMAX.



Na úvod bych rád uvedl, že nejsem žádný extrémní fanda této série, a to i přesto, že jsem si v mládí také prošel svým dinosauřím obdobím. Původní Jurský park byl sice výborný rodinný film (o tom žádná), a možná i jeden z kinematografických milníků, ale mezi své nejoblíbenější filmy bych ho určitě nezařadil. Ostatně jako většinu ostatních Spielbergových filmů, které v podstatě definovaly moderní komerční hollywoodskou tvorbu. Jeho filmařský talent nijak nezpochybňuji (to by bylo rouhání!), ale jeho filmy jsou na můj vkus takové moc americky patetické a jednoduché (z mého pohledu nejlepší a nejupřímnější Spielbergovy filmy byly ty, ve kterých reflektoval své židovské kořeny jako Schindlerův seznam nebo Mnichov). Na natáčení nového Jurského světa se sice Spielberg podílel „jen“ jako výkonný producent, ale relativně nezkušený režisér Colin Trevorrow s mistrovým odkazem pracuje docela chytře, i když v některých místech přerůstá tahle hommage v prachsprostou vykrádačku, což mohl být ale produkční záměr pro uspokojení jurských nostalgiků.           

Dinosauři na rozdíl od komiksových superpadouchů mají tu nevýhodu, že jejich plány jsou ještě předvídatelnější. Poctivě zrecyklovanou zápletku o dinosaurovi, který uteče a terorizuje vyděšené návštěvníky, tak filmu snad ani nemůžeme vyčítat. Plejáda postav je taky jak vystřižená z jedničky. Neohrožený alfa samec Owen (Chris Pratt), ze kterého stříká testosteron na všechny strany, je sexy upgradem Dr. Granta, dvě generické děti a špekoun s postranními úmysly věrně kopírují své devadesátkové předobrazy, a bílého zbohatlíka Hammonda nahradil indický zbohatlík Masrani. Touto etnickou variací získaný kapitál politické korektnosti byl ale všechen rozfofrován na hlavní ženské postavě. Claire je (stereo)typická kariérní bitch, která se neumí postarat o děti, a ačkoliv se snaží tvářit, že má věci pod kontrolou, tak by se raději nechala kontrolovat chlápackým Owenem. Pro potěchu sexistického publika nemůžou chybět přísné vysoké podpatky (na kterých si je tak jistá, že v nich neváhá utíkat před tyranosaurem) a správně zapocený výstřih. Feministkám tak nezbývá nic jiného, než s lítostí vzpomínat na doktorku Ellie Sattlerovou, takovou holku do nepohody, která bez upejpání strčí ruku i do hromady triceratopsích hoven. Ale hlavní problém s postavami Jurského světa není jejich podobnost s postavami Jurského parku. Spíš jde o to, že nám film nedává moc příležitostí si k nim vybudovat hlubší vztah. Většina dialogů je šablonovitých, plná klišé, přičemž některé jsou vyloženě na facepalm. Navíc mě nikdo neuchvátil ani herecky. Chris Pratt, o kterém se mluví jako o novém Indianu Jonesovi, mi přišel ve své postavě nezajímavý a zatím si ho řadím do přihrádky s Chaningem Tatumem (v této přihrádce býval i Chris Hemsworth, ale toho jsem po Rivalech vzal na milost, takže nevylučuji, že i Pratt dostane v budoucnu ještě šanci). Neříkám, že všichni herci hráli špatně nebo pod své možnosti, jen mě nikdo z nich nezaujal natolik, že bych ho chtěl na plátně vidět znovu.



Jako největší pozitivum filmu bych viděl jeho snahu komentovat vývoj zábavního průmyslu od skoro-otevření prvního Jurského parku. Tehdy případnému návštěvníku stačila projížďka džípem kolem klasických výběhů, ve kterých se sem tam mihnul dinosauří stín. V novém Jurském světě se před námi otevírá atrakcemi nabitý zábavní park, kde děti můžou jezdit v průhledné kouli mezi stádem apatosaurů, plout na kajaku kolem napájejících se stegosaurů, vidět krmení impozantního vodního mosasaura, nebo si zajezdit na malém triceratopsovi. Jak říká Claire ve své prezentaci investorům, lidé prostě chtějí stále větší dinosaury s většími zuby. Proto je třeba přicházet stále s novými atrakcemi a s novými druhy dinosaurů, aby si park udržel pozornost médií a dostatečně vysokou návštěvnost k zaplacení obřích provozních nákladů. Noví dinosauři se dělají na zákazku korporací pro zlepšení jejich PR a vymýšlejí se jim chytlavá, snadno vyslovitelná a zapamatovatelná jména. Z celého parku se vytratilo ono nadšení pro zázraky vědy a přírody a stala se z něj čistá komerce. A to vše přeneseně platí i o filmovém průmyslu. Zatímco prvnímu Jurskému parku stačilo ke kultovnosti ukázat pár počítačových a pár animatronických dinosaurů, k zaujetí dnešního mladého diváka je potřeba daleko více akce, kterou právě Jurský svět nabízí.

Přestože mě Jurský svět až tak nenadchnul, je zde pár dobrých scén, které mi utkvěly v paměti. Krmení mosasaura, Prattova jízda na motorce s cvičenými velociraptory, nálet pteranodonů a dimorphodonů na dav turistů (bez ohledu na jeho logiku), a závěrečný rex-fight mezi starým dobrým T-Rexem a novým nebezpečným hybridem Indominem Rexem (I-Rex, pro fanoušky Applu iRex). V rámci této série bych Jurský svět zařadil po prvním Jurském parku na druhé místo, dvojka byla nesmyslně natahovaná a trojka byla sice milosrdně krátká ale silně recyklační bez jediného nového nápadu. Spíše než plnohodnotné pokračování série je Jurský svět jen aktualizací úspěšného prvního dílu, což ale není nijak na škodu. Dinosauři už jsou zkrátká vytěžení a přál bych jejich kostem zasloužený odpočinek. Bohužel se obávám, že Jurským světem narazil Hollywood na další zlatou žílu, ze které se ještě pár dalších neoriginálních pokračování vytěží.      

Douťasovo doporučení:
Pokud se vám stýská po filmových dinosaurech a pokud máte rádi popcorn a letní nenáročnou zábavu, tak vás Jurský svět nezklame.

P.S. Pokud byste se chtěli podívat, jak by vypadali webovky Jurského světa s popisem všech atrakcí a dinosaurů, tak mrkněte sem.


6/10


1 komentář: