pondělí 20. července 2015

Terminator Genisys

Až jednoho dne lidstvo ovládne cestování v čase a začne napravovat největší historické omyly, tak režisér Alan Taylor a hlavouni z Paramount Pictures odpovědní za tuhle perverzi terminátoří série budou jedni z prvních na seznamu k terminaci. Terminator Genisys selhává po všech stránkách a přestože se děda Arnold snažil o sto šest ukázat, že ještě nepatří do starého železa (prý půl roku před natáčením cvičil tři hodiny denně, aby se vrátil do přesně stejné formy, v jaké byl před dvanácti lety při natáčení Terminátora 3), tak celá série měla působením všech nesmyslných časových paradoxů implodovat už dávno, nejlépe hned po druhém pokračování.

Nejprve si shrňme celou sérii. První terminátor jako jeden z prvních filmů představil dystopickou budoucnost, kde lidem vládnou stroje. Druhý terminátor ani po 24 letech vůbec nezestárl a nadále zůstává jedním z nejlepších akčních filmů vůbec (osobně mi přijde lepší než jednička). Třetí terminátor je prachsprostou vykrádačkou s nezajímavým hereckým obsazením a s příšernou terminátorkou. Čtvrtý terminátor se vydal docela originální cestou survial post-apa a svým stylem připomíná spíš pokračování Matrixu, ale oproti prvním dvoum dílům přesto zůstává ničím nevynikající žánrovkou. Pátý terminátor je prostě jen bullshit. Tečka. 



Pozor, další text obsahuje spoilery! Film mě tak rozčílil, že jsem se výjimečně rozhodl ho ve své recenzi vyspoilovat, protože si prostě nezaslouží, aby na něj lidi koukali. 

Terminator Genisys začíná v momentě finální ofenzivy proti Skynetu. Zatímco hlavní útok je plánován na jeho řídící centrum, tak John Connnor, vůdce lidského odboje, osobně vede jiný útok – útok, který má zničit poslední tajnou zbraň Skynetu. Akce sice skončila úspěšně, ale stroje stihly zbraň použít a vyslat terminátora do roku 1984, aby zde zlikvidoval Johnovu matku, a tím přepsal současnost. John ví, že k tomu, aby zajistil svoji současnou a budoucí existenci, nemůže vyslat nikoho jiného než svého otce Kylea Reese. Jak víme z jedničky, Kyle Reese by měl svoji misi ochránit a oplodnit splnit úspěšně a na závěr hrdinsky zemřít. Ale samozřejmě to tak jednoduché nebude. 

Pár dalších minut je záběr po záběru okopírováno z jedničky, což chvíli působí zábavně, ale po čase se člověk začne děsit, kdy už tenhle nekonečný replay skončí. Znovu tak vidíme, jak Reese ukradne tepláky bezdomovci, jeho útěk před policií, při kterém však narazí na vylepšeného tekutého terminátora (oblečeného jak jinak než v policejní uniformě), který se podle původní časové linie měl objevit až o deset let později. To v podstatě odpovídá původní vizi Jamese Camerona, ve které chtěl už v jedničce poslat na Sáru jednoho kyborg terminátora a jednoho liquid-metal terminátora a které se musel vzdát, protože v té době ještě nebyla dostupná technologie, která by tekutý kov dokázala věrohodně vytvořit. Stejně tak si znovu užijeme nahého mladého Arnieho (jehož tělo zastoupil kulturista Brett Azar, kterému byl Arnoldův ikonický poker face přišroubován postprodukčně), jak si podá bandu ožralejch chuligánů, předtím než ho zpacifikuje starej Arnie a zastřelí mladá Sára. Říkáte si WTF? A to teprve začínáme.

Nejdřív je třeba pochopit, jak v terminátořím univerzu funguje cestování v čase a trochu si připomenout předešlé díly. Entertainment Weekly uvedl na svých stránkách relativně detailní rozbor všech časových linií napříč celou sérií, který určitě stojí za přečtení a který mi dost pomohl v sepsání následujícího shrnutí. V Terminátorovi 1 byl soudný den nevyhnutelný a primárně šlo o zajištění přežití Johna Connora, budoucího vůdce lidského odboje, během čehož jak John tak Skynet (ne)vědomky stvořili sami sebe. John tím, že poslal do minulosti svého otce, a Skynet tím, že poslal do minulosti terminátora, jehož CPU a robotická ruka poskytne zásadní průlom ve výzkumu počítačové technologie, která později vznik Skynetu umožní. Oba hlavní antagonisté tak využili cestování časem nejen ke svému přežití, ale i ke svému zrození. Podobné kauzalní smyčky, kdy událost v budoucnosti (vyslání Kylea) se stane příčinou pro událost v minulosti (zplození Johna), se průběžně objevují v celé sérii.

Terminátor 2 vychází z předpokladu, že stroje pro jistotu vyslali do minulosti dva terminátory, jednoho do roku 1984, aby zlikvidoval Sarah, a jednoho do roku 1995, aby zabil Johna, kdyby první pokus neuspěl. Co se mi zatím nepovedlo rozlousknout a na co neodpovídá ani analýza z EW, je to, kdy přesně v budoucnosti byli oba terminátoři z Terminátora 2 (nový T-1000 a starý přeprogramovaný T-800) vysláni. Podle prvních deseti minut Terminátora 5, které jsou v podstatě prologem k Terminátorovi 1, bylo vyslání starého terminátora do roku 1984 to poslední, co Skynet před svoji porážkou v roce 2029 udělal. Pokud by oba zlí terminátoři byli vysláni ve stejný moment, tedy těsně před tím, než Odboj získá pod svoji kontrolu stroj času, tak mi nedává smysl, proč by Skynet neposlal rovnou dva vylepšené T-1000. Ti se navíc neobjeví ani při úvodní bitvě, takže můžeme předpokládat, že v této časové linii v roce 2029 tekuté terminátory Skynet ještě nevyvinul. Jediné vysvětlení, pokud se v tento moment ještě nechceme pouštět do alternativních časových linií, které mě napadá, je, že Skynet v roce 2029 ještě nebyl definitivně poražen. Lidé možná získali důležité vítězství, ale boj proti strojům z nějakého důvodu pokračoval. Skynet si sestrojil nový stroj času, vyvinul T-1000 a poslal ho do roku 1995. John v roce 2029 ví, že se bude muset v minulosti vypořádat ještě s jedním silnějším terminátorem. O ničem takovém se v úvodní sekvenci Terminátora 5 nemluví, takže opět můžeme jen předpokládat, že Odboj si po nějaký čas udržel pod kontrolou dobytý stroj času a že tak John mohl později poslat i přeprogramovaného terminátora do roku 1995, aby ochránil své desetileté já. V Terminátorovi 2 se rovněž mladému Johnovi a Sarah podaří zničit Cyberdyne (firmu, která by v budoucnosti vyvinula Skynet), nechat zemřít jejího hlavního vědce a zničit všechnu technologii z budoucnosti. Tím vznikla nová časová linie, ve které k Soudnému dni (v roce 1997) vůbec nedojde a lidstvo tak přežije.

Termnátor 3 naskakuje do této nové časové linky v roce 2004. Dvacetiletý John tráví život v oprávněné paranoie a čeká na Soudný den, který nepřichází. Zbytky Cyberdyne odkoupila americká vláda a opět můžeme jen předpokládat, že Sarah, John a Arnie ji ve dvojce nezničili dost důkladně a že Skynet tak přeci jenom vznikne. Tím pádem i tuto časovou linku čeká Soudný den (i když se zpožděním) a následná válka lidí a strojů, ve které bude John hrát klíčovou roli. Znovu se tak zopakuje souboj dvou do minulosti poslaných terminátorů, kteří mají zlikvidovat jeho a ostatní vůdce odboje. Stroje překvapivě znovu neuspějí, John přežije, ale ani s pomocí starého dobrého Arnieho a své budoucí ženy se mu tentokrát nepodaří Soudnému dni zabránit. Film končí jadernou apokalypsou. Navíc se v průběhu Terminátora 3 objevilo několik dalších paradoxů. Arnie řekne Johnovi, že zemře v roce 2032 a že ho zabije právě terminátor typu Arnold, kterého Skynet pošle, protože si k němu John v dětství vybudoval emocionální vztah. Skynet v této budoucnosti (Soudný den v roce 2004) si tak nějakým způsobem pamatuje neúspěšný pokus z jiné časové linky, z jiné budoucnosti (Soudný den v roce 1997) a dokáže využít proti lidem jinou taktiku.

Terminátor 4, ze kterého měla původně být celá nová trilogie, což se (naštěstí!) nestalo, se drží událostí Terminátora 3. Celý se odehrává v roce 2018 a v čase se necestuje, takže zde není moc co řešit. Jediné, co moc nedává smysl, je otázka, jak Skynet ví, že Kyle Reese je Johnův otec, což by se ale dalo vysvětlit možná tím, že existovaly nějaké záznamy z blázince, ve kterém byla ještě před rozdvojením časových linií zavřená Sarah, ve kterých byl Kyle zmíněn a ke kterým Skynet nějakým způsobem získal přístup.

A konečně se dostáváme k událostem Terminátora 5. V našem popisu děje jsme skončili v roce 2029, u bodu, kdy Kyle Reese vstupuje do stroje času, aby Sáru ochránil před prvním terminátorem. V ten moment však stačí zahlédnout, jak Johna napadne a nejspíš zabije nový typ terminátora. Z nějakého důvodu tato událost vyvolá jakési vlny v časoprostoru, které změnili minulost, a tak rok 1984, do kterého se Kyle Reese vrací v Terminátorovi 5, je jiný než ten, kam se vrátí v Terminátorovi 1. V této verzi minulosti je zásadní rok 1973, kdy další terminátor zaútočil na mladou Sáru a její rodiče. Ti útok nepřežili, ale samotnou Sáru zachránil kdo jiný než další terminátor (typu Arnold), který se Sárou zůstane a stane se jejím adoptivním robo-taťkou. Tenhle Arnie naštěstí nedisponuje informací, kdo ho poslal, což by nám vše ještě víc zamotalo a což možná bude odhaleno v dalších pokračováních (ano, bohužel se opravdu plánují další pokračování). Avšak z nějakého neznámého a nevysvětleného důvodu zná události, které se odehrají v Terminátorovi 1 a 2 a i to, že Kyle Reese je Johnův otec.



Jejich plán je následující. Sestavit stroj času, připravit se na příchod terminátorů v roce 1984 (jedna z odlišností od původní časové linie Terminátora 1 a 2, o které ale očividně Arnie z roku 1973 věděl), získat CPU z budoucnosti, bez kterého stroj času nefunguje, přesunout se v čase do roku 1997 a nějakým způsobem zabránit apokalypse. Proč je potřeba stroj času na cestu vpřed, když by všichni mohli v klídku 13 let počkat, jsem nepochopil, ale to je jedno. Kyle Reese, o jehož příchodu Arnie samozřejmě taky věděl, jim však udělá čáru přes rozpočet. Jednak jim řekne o pravděpodobné smrti Johna a o tom, že si během své cesty časem vybavil podivnou vzpomínku na šťastně dětství v pre-apokalyptické Americe, kterou však nemohl nikde získat, protože se narodil až po Soudném dni a vyrůstal jako sirotek. Tato podivná vzpomínka z roku 2017 ho utvrdí v tom, že Soudný den nenastane v roce 1997, ale až o dvacet let později v roce 2017 (tato změna byla pravděpodobně také způsobena likvidací Johna Connora v roce 2029). Kyle tak přesvědčí Sarah a Arnieho, že budoucnost se změnila a že pokud chtěji zabránit Soudnému dni, musí se opravdu vydat do roku 2017. Nesmíme také zapomenout, že v této časové linii se podařilo Sarah a Arniemu zničit oba terminátory (až na jedno CPU, které využijí k časovému skoku), tím pádem by Skynet vůbec neměl vzniknout. Ale zdá se, že vševědoucí Skynet i s touto eventualitou počítal. Při útoku na Johna Connora, který Kyle zahlédne, než se přesune časem, terminátor Johna nezabije, ale asimiluje se do něj a ovládne jeho vědomí. John se tak stane nejvyšší formou spojení stroje a člověka, která jde až na úroveň samotných buněk. Vševědoucí Skynet, který díl od dílu získává lepší a lepší schopnosti, si spočítal, že v boji proti Connorem vedenému Odboji nemůže zvítězit, proto musí Connora a postupně i zbytek lidstva asimilovat do svých řad. Skynet ale stále musí zajistit své stvoření, proto jako preventivní opatření vyšle do roku 2015 asimilovaného Johna, aby Skynet v případě potřeby vynalezl. V roce 2017 pak přijde showdown, kdy Kyle, Sarah a starej Arnie musí zabránit spuštění Skynetu, který se maskuje jako univerzální operační systém Genisys, opět zničit laboratoře a veškerý výzkum a samozřejmě i superterminátora Connora. Na závěr se ještě Kyle Reese setká se svým dvanáctiletým já, aby mu implantoval vzpomínku, která se mu zjeví při jeho cestě do minulosti.



Cestování v čase je vždycky ošemetné a od primárně akční série nemůžeme očekávat, že si s jeho logikou a paradoxy bude příliš lámat hlavu. Obzvlášť když jde o sérii autorsky rozdrobenou a neucelenou (a to jsem naštěstí ani neviděl seriál Terminator: The Sarah Connor Chronicles). Takže zákonnitě nelogická výstavba scénáře, který se rozpadne při jakémkoliv bližším zkoumání, by se dala s hodně přimhouřenýma očima odpustit, ale na pátém terminátorovi je špatně úplně všechno. Začněme hereckým obsazením. Jason Clarke jako John Connor je absolutně nesympatický a necharismatický. Zbožňovaná Daenerys (Emilia Clarke) je ve své roli Sarah Connor zcela nepřesvědčivá a typ akční hrdinky jí vůbec ale vůbec nesedí. A korunu tomu nasazuje další Australan Jai Courtney (Kyle Reese), generický svalouš s tupým výrazem. Jediný, kdo zaslouží uznání je starej dobrej Arnold, který sice svůj výrazový repertoár od dob jedničky příliš nerozšířil a měl očividné problémy s výslovností pokročilých fyzikálních slovíček, za to však na sobě tvrdě zapracoval a ukázal, že i v 67 letech dokáže nakopat prdel i těm nejnovějším a pořád vylepšenějším terminátorům. Kvalita dialogů je mizivá (i ve srovnání se zbytkem série) a úroveň humoru opravdu tristní. Akční scény tentokrát nestačilo ukrást z minulých terminátorů, ale museli si je vypůjčit i z jiných akčních filmů (Vetřelec, Jurský park 2, Nebezpečná rychlost). Akce je navíc natočena a nastříhána záměrně nepřehledně, aby nebylo poznat, že starej Arnie si už přeci jen na ledacos netroufne a že většinou je potřeba mu vypomoct kaskadérem nebo CGI.

Douťasovo doporučení:
Pokud jste fanoušky Arnolda a máte rádi terminátory, tak si nedělejte zbytečnou bolest a raději si znovu pusťte jedničku a dvojku. Existenci dalších pokračování ignorujte. 


1/10


Žádné komentáře:

Okomentovat