pondělí 31. srpna 2015

Filmové akce v Praze - září 2015

Zářijové alternativy k bídné nabídce klasických kin, které by mohly uspokojit potřebu chudáků cinefilů po jejich měsíční dávce filmů na velkém plátně.


Kdy: 2. - 11. 9. 2015
Kde: Evald

Skandinávský dům ve spolupráci s komorním kinem Evald uvede čtyři filmy (po jednom z každé severské země), které jsou na domácí půdě všeobecně známé a populární, ale o kterých nikde jinde nikdo nikdy neslyšel. Pravděpodobně půjde o komedie s národně typickým humorem, který je zárukou oblíbenosti u domácího masového publika, ale který zbytku světa moc neříká. Kdyby se dělala podobná přehlídká o českých "kultovních" filmech třeba ve Stockholmu, tak by se pouštělo Slunce, seno, Hogo fogo Homolka, Pelíšky a Jedna ruka netleská. 

Douťasovo doporučení: Osobně mám severské filmy rád, takže kromě finské šílené komedie o Uunovi Turhapurovi, která je devátým dílem z devatenáctidílné (!) série, bych ostatní tři filmy klidně risknul. 



Kdy: 8. - 12. 9. 2015
Kde: Lucerna

Čtvrtý ročník Festivalu filmů zemí ASEAN, jehož patronem je režisér a herec Pet Jákl, představí pouhých pět filmů (po jednom z Malajsie, Indonésie, Thajska, Filipín a Vietnamu), takže spíš než o plnohodnotný festival jde jen o menší přehlídku, která chce aspoň ukázat, jak filmy z takto exotických zemí vůbec vypadají. Mé zkušenosti s asijskými filmy se omezují spíš na Japonsko, Koreu, Čínu a Blízký východ, takže nemůžu posoudit, jak moc je tento výběr reprezentativní, ale spíše to vypadá na průměrnou žánrovou produkci.

Douťasovo doporučení: Jediný film, na který bych zvažoval zajít, jsou filipínské Bambusové květy, které se zdají být alespoň hezky a zajímavě natočené. Ostatní filmy vypadají jako jeden velký kýč.


Program letních kin

2. 9.   Kulový blesk (Nákladové nádraží Žižkov)
         Terminátor Genisys (Letní kino v Karlíně)
5. 9.   Velká nádhera (Výletní kino Smíchov)
         Daleko od hlučícího davu (Letní kino v Karlíně)
6. 9.   Nenasytná Tiffany (Letní kino v Karlíně)
         Dannyho parťáci (Letní kino v Riegerových sadech)
7. 9.   Prázdniny v Římě (Nákladové nádraží Žižkov)
         Gran Torino (Letní kino v Riegerových sadech)
9. 9.   Příchozí z temnot (Nákladové nádraží Žižkov)
11. 9. Vrchní prchni (Nákladové nádraží Žižkov)
13. 9. Habermannův mlýn (Letní kino v Riegerových sadech)
         Volný pád (Letní kino v Riegerových sadech)
16. 9. U konce světa (Nákladové nádraží Žižkov)

Douťasovo doporučení: Sázkou na jistotu je Sorrentinova Velká nádhera nebo Eastwoodův Gran Torino, pro milovníky klasiky pak Prázdniny v Římě s překrásnou Audrey Hepburn. Pro skutečné fajnšmekry je Příchozí z temnot, čerstvě rekonstruovaný film Jana Stanislava Kolára v podobě v jaké byl vysílán ve 20. letech (projekce s živou hudbou). Osobně možná zajdu na Volný pád s Michaelem Douglasem, nebo na U konce světa, britskou komedii od nerdíka Edgara Wrighta, které jsem už dlouho chtěl vidět, ale ke kterým jsem se zatím ještě nedostal. 

 
      

Žádné komentáře:

Okomentovat