úterý 11. srpna 2015

Mission: Impossible - Rogue Nation

Po Jurském parku 4 a Terminátorovi 5 přišlo do kin páte pokračování špionážní akční série Mission: Impossible - Rogue Nation (normálně sice uvádím české názvy filmů, ale "národ grázlů" mi přijde tak debilní, že tentokrát udělám výjimku). Hlavním trademarkem této franšízy jsou samozřejmě Tom Cruise a šílené kaskadérské kousky bez kaskadérů, kterých se dočkáme i nyní.  


Impossible Mission Force je na popud ředitele CIA (Alec Baldwin) rozpuštěna pro její vysoké náklady, rizika a nízkou míru veřejné kontroly. Její zaměstnanci jsou převedeni pod CIA, agenti v terénu mají opustit své mise a hlásit se nové centrále. Ethan Hunt (Tom Cruise) zrovna shromažďuje důkazy o existenci tajemné organizace zvané Syndikát, kterou podezřívá ze série nenápadných teroristických útoků, a své vyšetřování nehodlá přerušit. Musí se tak spolehnout na pár přátel z minulých dílů, kteří mu kryjí záda před CIA, která po něm rozjela celosvětové pátrání. Jak už se stalo v M:I sérii tradicí, Ethana zavede jeho mise hned do několika zemí (natáčelo se v Rakousku, v Anglii a v Maroku), které poskytují správně exotické pozadí skvěle natočeným akčním scénám. Kromě svých starých známých Brandta (Jeremy Renner), Benjiho (Simon Pegg) a Luthera (Ving Rhames) Ethanovi pomáhá ještě dvojitá agentka Ilsa (Rebeca Fergusson), jejíž pravou loajalitou si nejsme až do konce filmu jistí. A jak to všechno dohromady funguje? Překvapivě velice dobře. Dokonce tak dobře, že bych neváhal označit Rogue Nation za nejlepší akční blockbuster letošního léta (když nepočítám Mad Maxe, který měl premiéru v květnu).

Za prvé, celý příběh funguje velice dobře – akční scény a scény rozvíjející jednotlivé charaktery a vztahy mezi nimi jsou perfektně vyvážené, akce není samoúčelná, celé to hezky odsejpá a přitom se v ději člověk neztrácí. MI 5 navíc nechybí ani sebeironie a nadhled, například ve scéně, kde se má Ethan potopit bez kyslíku do super zabezpečeného podvodního sejfu. Benji vypráví Ilse, že to pro Ethana bude hračka, že už zvládl daleko krkolomnější kousky, zatímco sám Ethan se při představě free-divingu v trezoru, ze kterého není úniku, příliš nadšeně netváří.

Za druhé, herecké obsazení je bezchybné. Ústřední čtveřice Cruise, Pegg, Renner a Rhames jsou všichni dobře sehraní už z minulých dílů a Alec Baldwin jako šéf CIA je ve své roli bezchybný jako vždy. Největším překvapením pak je Rebeca Fergusson, relativně neznámá švédská herečka, ktrerá si svoji roli dvojité agentky očividně užívá a je jedním z highlightů celého filmu. Také bych rád poděkoval scénáristům, že nás ušetřili zbytečných romancí a že vztah mezi Ilsou a Ethanem nechali na profesionální úrovni.           

A konečně za třetí, akční scény a Cruisovy kaskadérské kousky. Tom Cruise je kromě své scientologické víry známý tím, že i ve svých 53 letech si dělá většinu kaskadérských kousků sám. Tentokrát navíc byl i producentem a do většiny šílených věcí se tak navezl sám. Hned úvodní scéna, která je i v traileru, kdy se Cruise drží boku vzlétajícího letadla, je jedním z nejšílenějších stuntů, které kdy předvedl. Scéna byla natáčená na osmkrát a letadlo s plandajícím Cruisem se dostalo až do výšky 1,5 kilometru. Při natáčení podvodní scény, kterou jsem zmiňoval, musel Cruise držet dech až tři minuty, přičemž musel přesvědčovat ostatní na place, že má s free-divingem zkušenosti, že je to bezpečné a že se mu nic nestane. A aby toho nebylo málo, Cruise si navíc sám odřídil i všechny automobilové a motorkové honičky, které patří k absolutní akční špičce. Skvěle natočené, sestříhané, ozvučené, napínavé, s pravými herci, nezpochybnitelný vrchol celého filmu...

...který však přijde příliš brzy. Gradace je totiž jedna z mála věcí, které lze filmu vytknout. Po odzbrojujícím začátku, akčních scénách ve Vídni a v marocké Casablance, působí finální sekvence z Londýna tak nějak obyčejně. Akce to není špatná, to vůbec, jen už zkrátka nebylo čím přebít tu hustou ukrutnost všeho předcházejícího. Další výtku bych měl k padouchovi, kterého sice Sean Harris zvládl ztvárnit s chladnou vypočítavostí (přestože intenzity P. S. Hoffmana z MI 3 nedosahuje) ale jeho motivace je nedotažená, neuvěřitelná a ve špionážních filmech už hodně okoukaná.

Rogue Nation - Interview with Tom Cruise


Rogue Nation - Stunt Featurettes




Mission Impossible – Rogue Nation je dost možná zatím nejlepším dílem celé série. Otázkou je, kolik dalších pokračování Tom Cruise ještě zvládne, případně, kdo by ho v roli Ethana Hunta dokázal nahradit. Ale Cruise zatím vypadá, že u fochu ještě nějaký pátek zůstane, Paramount Pictures totiž nedávno potvrdilo, že se na Mission Impossible 6 už pracuje.

Douťasovo doporučení:
Film pro každého, kdo má rád dobře udělané akční filmy a špionážní thrillery a kdo nechce přijít o to, jak se Tom Cruise pro naši zábavu několikrát skoro zabije. 


8/10
         

Žádné komentáře:

Okomentovat