čtvrtek 27. srpna 2015

Září v kinech

V září náš čeká v kinech hodně velká bída. Jediné, na co se jde trochu těšit, jsou staří dobří Vetřelci, většině ostatních věcí bude lepší se vyhnout...




MŮJ PROGRAM NA ZÁŘÍ

Vetřelci  
Kultovní sci-fi, které viděl v televizi nebo na videu snad každý, ale málokdo ho měl možnost vidět i na plátně. Cameronovo pokračování Scottova temného sci-fi hororu je sice o dost akčnější, ale Gigerovy nesmrtelné designy působí snad ještě děsivěji než v jedničce. Vetřelci jsou tak po právu považováni za jedno z nejlepších filmových pokračováních, které kdy vzniklo. Projekce jsou zatím naplánovany od 1. do 9. září v kinech Světozor, Mat, Aero a Bio Oko.


Love 
Porno ve 3D? To si nemůžu nechat ujít! Obzvlášť pokud je od takového experimentálního prasáka jako je Gaspar Noé. Love bude záležitostí pro hodně otrlé diváky a můžeme jen doufat, že bude Noé o něco milosrdnější než ve svém nechvalně známém nekompromisním Irreversible, ze kterého si Monica Bellucci musela odnést doživotní trauma ze špatně osvětlených podchodů. Love stejně jako Irreversible vyhnalo při premiérovém promítání v Cannes velkou část díváků ze sálu, takže se máme na co těšit. 


Everest
Tenhle horolezecký survival asi nenabídne nic originálnějšího, než klasickou bandu fousáčů, která se snaží vylézt na horu a slézt dolů, ale vzhledem k superchudé zářijové nabídce a solidnímu obsazení (Jake Gyllenhall, Josh Brolin, Keira Knightley, Robin Wright, Emily Watson) jsem se rozhodl dát tomu šanci. Režie se ujal do Hollywoodu přesídlený Islanďan Baltasar Kormákur, jehož pár ranných filmů jsem viděl a vůbec nebyly špatné.



FILMY, KTERÉ JDOU MIMO MĚ

Nikdy není pozdě
Rodinná hudební dramadie o zestárlé rockové zpěvačce a jejích neurovnaných rodinných vztazích. Film pro ty, co mají rádi klasické hollywoodské dojáky a Meryl Streepovou.  

Straight Outta Compton
Pokud vám stejně jako mě jména Ice Cube, Dr. Dre nebo Eazy-E nic neříkají, tak pro vás tenhle film asi nebude. Pro fanoušky hip hopu a skupiny NWA je tenhle hudební biopic povinnost.


Labyrint: Zkoušky ohněm
Druhé pokračování série podle knih Jamese Dashnera, které se řadí do žánru young adult fantasy. První díl byl podle hodnocení spíš průměrný a na americkou premiéru film ještě čeká, takže těžko říct, jak to tentokrát dopadlo. Avšak podobně jako u Hunger Games a jejich nápodob, které se v poslední době vyrojily, se míjím s cílovou skupinou, takže jak to dopadne, mě vlastně ani nezajímá.


Marguerite
Francouzská komedie o zámožné ženě, která žije v sebeklamu, že je nadanou operní pěvkyní, přičemž zpívá úplně falešně. Podle traileru půjde o klasickou francouzskou oddechovku. Vzhledem k tomu, že mi jméno režiséra Xavier Gianolli nic neříká a o opeře nic nevím, tak Marguerite asi vidět nepotřebuju.


Dokumenty
Září nám přinese hned čtyři dokumentové premiéry. Pro architekty tu je Mánes na vodě, časosběrný dokument o budově Mánes, pro zájemce o fotografii dokument Očima fotografky o slavné fotografce Zuzaně Mináčové, který natočil její syn Matěj Mináč, známý pro svůj dokument o Nicholasu Wintonovi Síla lidskosti. Pro ty, které zajímá česká undergroundová scéna, je tu dokument Takovej barevnej vocas letící komety o Filipu Topolovi a kapele Psí vojáci, a konečně pro ty, které zajímá odvrácená tvář české poválečné minulosti, tu jsou Boží mlýny, které rekonstruují vznik železné opony a dokumentují osudy lidí zastřelených českou Pohraniční stráží.     



ČEMU SE VYHNOUT

We are your friends
Jak rychle a bez práce zbohatnout a přitom mít ze života jednu velkou party? Staň se slavným DJem! Tak by se dalo shrnout poselství filmu, na kterém je už z traileru vidět, že nepokrytě míří na první signální dnešních teenagerů.   

Kurýr: Restart
Přepálená francouzská akce, která se snaží oživit sedm let mrtvou akční sérii Kurýr. Good luck, bez Jasona Stathama to půjde dost těžko. Z traileru se zdá, že půjde o předraženou reklamu na Audi v rádoby efektním nadužívaném slow motionu. 

Úžasný Boccacio
Zbytečná adaptace Boccaciova Dekameronu od pro většinu smrtelníků neznámých bratří Tavianiů. S největší pravděpodobností půjde o dvě hodiny čisté nudy. Pokud chcete vidět Dekameron, pusťte si raději verzi od Pasoliniho z roku 1971, která sice taky není nic extra, ale filmově bude určitě hodnotnější.

Sinister 2
Jako většina hororových pokračování, ani Sinister 2 není nic originálního a jeho jediným účelem je vytahat z lidí peníze na recyklovaném nápadu. 

Gangster Ka
Gangster Ka se nejspíš zařadí po bok dalších nepovedených českých pokusů o žánr akční krimi (Vendeta, Kajínek, Zejtra napořád). Žádné známé herecké tváře a televizní režisér Jan Pachl jeho šance příliš nezvyšují. Možná se dočkáme překvapení, ale spíš ne.  


American Ultra
Přestože kombinace Jesseho Eisenberga a Kristen Stewart může někomu přijít lákavá, tak American Ultra nemá krom stupidity nic moc nabídnout. Zvažte sami, fakt potřebujete vidět film o zhuleném prodavači, ze kterého se stane vraždící stroj, poté co je "aktivován" CIA, u které prodělal supertajný výcvik, který si sám nepamatuje? Ale no tak... 


Hotel Transylvánie 2 a Mune - Strážce měsíce
Dva animované filmy, které nemají příliš velké ambice oslovit i dospělé publikum. Pokud z nějakého důvodu potřebujete vidět něco animovaného (a V hlavě jste už viděli), tak si spíš zajdětě na transylvanská strašidla, animace Muneho vypadá zcela nekoukatelně.


   

Žádné komentáře:

Okomentovat